Çanakkale’nin Kazdağları eteklerinde bulunan Bayramiç ilçesinde, elma üreticileri ve tüccarları büyük sıkıntı yaşıyor.
Çanakkale’nin Kazdağları eteklerinde bulunan Bayramiç ilçesinde, elma üreticileri ve tüccarları büyük sıkıntı yaşıyor. İlçenin önde gelen ürünlerinden olan, tadı ve kokusuyla nam salan Bayramiç elması, alıcı bulamadığı için depolarda bekletiliyor.
Elma üreticisi ve tüccarı Osman İnceoğlu, “Ülkenin en güzel, kaliteli elması burada üretiliyor. Şu güzelim elmanın bizden çıkış fiyatı 2 lira, çok ucuza gidiyor. İstanbul halinde 3 lira ama marketlerde 7-8 liraya gidiyor. Acilen pazarların açılması lazım, ihracat yolunun açılması veya hafta sonu pazarlarının açılması gerekiyor. Depolarımız ağzına kadar dolu. Ben hem üretici hem tüccarım. Üretici memnun değil, tüccar memnun değil, alıcı memnun değil, herkes perişan durumda. Zaman çok daraldı, yeni sezon geliyor. İstanbul’da hafta sonu pazarlarının açılmasını istiyoruz” dedi.
Terrabora Organik Gübre ile Gübre kullanımında tasarruf, Verimde artış sağlayın.
Elmalara alıcı bulamadıklarını belirten bir diğer üretici Mevlüt İnanç, “Malımıza alıcı bulamıyoruz. Hiç açılmamış depolarımız var. Bunun en büyük sebebi pazarların hafta sonları kapalı olması. Vatandaş hafta içi çalışıyor ve pazara gidemiyor. Hafta sonu da pazardan alışveriş yapamıyor ve markete yöneliyor. Marketten de fiyat yüksek diye ancak taneyle alıyor. Elmalar tüketilemiyor. Bu durumda elmaların üreticinin elinde kalmasına sebep oluyor. Parayı marketler kazanıyor. Bizden 2 liraya çıkan elma markette 8 liraya satılıyor. Tarlada gübresi, toplaması, ilacı, çalışanı derken elma para kazandırmıyor. Bu fiyat çiftçiyi kurtarmıyor ancak buna bile alıcı bulamıyoruz. Hafta sonu pazarlarının açılmasını istiyoruz yoksa biteceğiz” diye konuştu.
Evciler Köyü’nden elma üreticisi Erkan İnan ise, “Bizim üretim masrafımız çok. Elmayı fahiş fiyata sattığımız söyleniyor. Bir kilo elmanın çiftçiye maliyeti 1,20 lira civarı. Satışımız 1,70-2 lira arası. Alan kişiler de nakliyeyle 3 liraya İstanbul haline sokuyor. Kimse para kazanmıyor. Gübre almış başını gitmiş, mazot olmuş 6 lira, işçi yevmiyesi olmuş 100 lira. Bir de alıcı bulamıyoruz. Halimiz ne olacak bilemiyoruz” diye konuştu.
- Terrabora Organik Gübre Nedir?
- TerraBora Uygulama Videoları
- Terrabora Sertifikaları ve Tescil Belgeleri
- Terrabora’nın Sergilendiği Fuarlar
- TerraBora Kullanım Alanları
- TerraBora’nın Etkileri
- TerraBora ve Organik Tarım
- TerraBora’nın İçeriği