Çiftçinin Borç Miktarı 205 Milyar Lira Düzeyine Ulaştı
İYİ Parti Tarım ve Kırsal Kalkınmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ergin Kahveci, çiftçinin borç miktarının 205 milyar lira düzeyine ulaştığını belirtti.
BDDK verilerine göre çiftçinin 2020 yılında bankalara olan kısa, orta vadeli borç miktarı ile toplam borç miktarı ne kadar oldu? Takipteki krediler ve gayri nakdi krediler düştü mü, arttı mı? Çiftçinin bankaların dışında piyasaya ne kadar borcu var? Tarım Kredi borçlarıyla birlikte çiftçinin toplam borç miktarı ne kadar oldu?
İYİ Parti Tarım ve Kırsal Kalkınmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ergin Kahveci, çiftçinin borç karnesini çıkardı. BDDK verilerine göre, 2020/21 döneminde çiftçilerin bankalara olan borcun yüzde 17 artırdığını belirtti. Bu dönemde çiftçinin banka borçları 20.8 milyar lira artarak 142 milyar 721 milyon 679 bin lira olduğunu vurgulayan Kahveci, kısa ve orta vadeli borçlardaki artışların da dikkat çektiğini dile getirdi.
Terrabora Organik Gübre ile Gübre kullanımında tasarruf, Verimde artış sağlayın.
Kısa Vadeli Borçlar Yüzde 12.5 Orta Vadeli Borçlar İse Yüzde 22.6 Arttı
Çiftçilerin bankalardan kullandığı kısa vadeli kredilerin oranı 2020/2021 döneminde yüzde 12.5 artışla 31.7 milyar liradan 35.7 milyar liraya çıktığına işaret eden Kahveci, yine orta vadeli kredilerin ise yüzde 22.6 artarak, 77 milyar liradan 94.4 milyar liraya çıktığını belirtti.
Takipteki Krediler Düştü
Çiftçinin bankalara olan borcu artarken, takipteki kredi miktarının düşmesi dikkat çekti. Çiftçinin 2020/2021 döneminde takipteki kredilerin yüzde 10.2 azalarak, 5.7 milyar liradan 5.1 milyar liraya düştü. Uygulanan icra kararlarından dolayı çiftçinin takipteki kredi miktarının düştüğü tahmin ediliyor. Diğer yandan gayri nakdi kredilerin oranı da yüzde 8,7 azalarak 8.1 milyar liradan 7.4 milyar liraya düştü.
Terrabora Organik Gübre ile Gübre kullanımında tasarruf, Verimde artış sağlayın.
Çiftçinin Borç Tutarı Brüt Gelirin Üstüne Çıktı
Kahveci, şunları kaydetti: “Kısa vadeli kredilerin işletme sermayesi için orta ve uzun vadeli kredilerin ise yatırım amaçlı olduğu düşünüldüğünde tarımsal yatırımların arttığı düşünülebilir. Eğer amaç içinde kullanılıyor ise! Bu toplama yaklaşık 12 milyar TL’lik Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği tarafından kullandırılan kredi miktarını da ilave edersek çiftçilerin finansman kurumlarına olan borç toplamı yaklaşık 155 milyar TL olur. Çiftçilerin piyasa borçlarının (bayiler, tedarikçiler, avanslar vb.) ise 50 milyar TL olduğu tahmin edilmektedir. Bu durumda çiftçi borçlarının 205 milyar TL düzeyine ulaştığını söyleyebiliriz. Borç tutarı bu durumda çiftçinin eline geçen toplam tarımsal brüt gelirin %40’nı geçip, % 50’lere doğru tırmanmaktadır. Sürdürülebilirlik sorunu daha yakıcı bir şekilde karşımızdaki en büyük finansman sorunu odaklı olmaya devam etmektedir.”
- Terrabora Organik Gübre Nedir?
- TerraBora Uygulama Videoları
- Terrabora Sertifikaları ve Tescil Belgeleri
- Terrabora’nın Sergilendiği Fuarlar
- TerraBora Kullanım Alanları
- TerraBora’nın Etkileri
- TerraBora ve Organik Tarım
- TerraBora’nın İçeriği