Tarım Dışı Atama Tepki Çekti
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Murat Akbulut, Konya’da sulama birlik başkanlığına bitki, toprak, su ilişkisi konusunda eğitim almamış tarım dışı kişilerin atanmaya çalışılmasına tepki gösterdi.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Murat Akbulut, Devlet Su İşleri’nin (DSİ) sulama birliklerine yetkin olmayan kişileri atamasıyla ilgili yazılı basın açıklaması yaptı. Su yönetiminin ehline verilmesi gerektiğinin altını çizen Akbulut, Konya’da yapılan son iki sulama birlik başkanı atamasına yeterli sayıda ziraat mühendisinin göreve talip olmasına rağmen bitki, toprak, su ilişkisi konusunda eğitim almamış tarım dışı kişilerin atanmaya çalışılmasının büyük bir tezatlık oluşturduğunu vurguladı.
Terrabora Organik Gübre ile Gübre kullanımında tasarruf, Verimde artış sağlayın.
Akbulut, yaptığı yazılı açıklamada dikkat çeken satırbaşları şöyle:
“Su; dünyamızda istenilen yer, miktar, nitelik ve zamanda bulunmayan, yenilenebilir ancak, sınırlı bir kaynak olması nedeniyle toplumların her katmanını ilgilendiren stratejik bir doğal kaynak olmuş ve olmaya da devam edecektir. Türkiye’nin kişi başı kullanılabilir tatlı su açısından zengin bir ülke olmadığını, su stresi çeken ülke olduğunu biliyoruz. Bu günlerde kuraklık etkisinin hissedilmesi ile su tasarrufu çok konuşuluyor. Her damla suyun önemi çok büyük bu nedenle her türlü tasarruf olmalı. Ama asıl üzerinde durulması gereken tarımsal sulamada kullanılan suyun en verimli şekilde değerlendirilmesi. Tarımsal sulamada sadece salma sulamadan basınçlı sulamaya geçişle yüzde 50 daha az su kullanılabilir. Evsel suyun tamamından fazlası tasarruf edilmiş olur.
Sulama yatırımları, barajların inşa edilmesi, göletlerin yapılması hepsi çok önemlidir. Bu yatırımlardan çok daha önemlisi barajlarda tutulan suyun tarlaya en az kayıpla ulaştırılması, tarlaya ulaştırıldıktan sonra da bilinçli ve verimli kullanılmasıdır. Büyük yatırımlarla yapılan barajlardan tarlaya suyun taşınması, sulamada kullanılma biçimi doğru olmazsa ülke kaynakları heba edilmiş olur.
DSİ, Sulama Birliklerine Yetkin Kişiler Atamalı
Ülkemizde suyu planlayan yöneten lokomotif kurum DSİ 2018 yılından itibaren sulama birliklerinin yönetimini tekrar uhdesine almış; tasarruf ve bitki, toprak, su ilişkisini bilen kişilerle en az su kullanımı ile en fazla tarımsal hasılayı elde etme hedefine yönelmiştir. Birliklere yapılan görevlendirmelerde de kamu çalışanı olma kaydı ile Ziraat Mühendisi başta olmak üzere sulama alanında eğitim ve görev almış kişilere öncelik verileceği DSİ prensiplerinde bulunmaktadır.
Terrabora Organik Gübre ile Gübre kullanımında tasarruf, Verimde artış sağlayın.
Konya’da yapılan son iki sulama birlik başkanı ataması yeterli sayıda ziraat mühendisi arkadaşlar göreve talip olmuşken; bitki, toprak, su ilişkisi konusunda eğitim almamış tarım dışı kişilerin atanmaya kalkışılması büyük bir tezattır. DSİ Konya Bölge Müdürlüğünün bu yanlış kararının DSİ Genel Müdürlüğünden dönmüşken bir süre sonra tekrar tarım eğitimi ve çalışması olmayan, tarım dışından birilerinin yeniden atanmaya çalışmasını hayretle karşılıyor, şiddetle karşı çıkıyoruz. Siyasi iradeyi de zorda bırakan vicdanları rahatsız eden bu haksız ve adaletsiz görevlendirme çabasının bir açıklamasını bekliyoruz.
Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’den yapılan çalışma ve konulan hedeflere uymayan bu görevlendirmeye ‘dur’ demesini, yerine sulama birlikleri yönetmeliğinde belirtilen DSİ kaide ve hedeflerine uygun atamanın yapılması konusunda ilgilerini istirham ediyoruz”
Terrabora Organik Gübre ile Gübre kullanımında tasarruf, Verimde artış sağlayın.
- Terrabora Organik Gübre Nedir?
- TerraBora Uygulama Videoları
- Terrabora Sertifikaları ve Tescil Belgeleri
- Terrabora’nın Sergilendiği Fuarlar
- TerraBora Kullanım Alanları
- TerraBora’nın Etkileri
- TerraBora ve Organik Tarım
- TerraBora’nın İçeriği