Gübre Maliyeti Nasıl Düşer?

Dövizin hızlı yükselişiyle birlikte artan tarımda maliyetleri düşürmek için bilinçli davranmak ve akıllı gübreler kullanmak kaçınılmaz bir gerçek oldu.

Aşırı yükselmiş maliyetlerin, çiftçileri artık iyiden iyiye zorladığı kesin. Bu maliyetlerle, kıt kanaat denkleştirip eken, kazanıp kredilerini ödemeye çalışan, kuraklık ve donun yoğunca bu yıl sorun olduğu verimlerle kazanmaya çalışan, ayrıca tarım dışında geliri de yoksa aile giderlerini karşılamak için tarımın eline bakan milyonlarca çiftçi için sürdürülebilirlikten söz etmek gittikçe güçleşiyor.

Tam da bu durumda bir çiftçi olsam, bu kadar zor günler yaşanırken “acaba maliyetlerimi biraz da olsa düşürebilir miyim?” diye düşünürdüm ve belki de küçük bir kaç önlem işe yarayabilirdi. Bunların ne olduğunu sizinle paylaşalım;
Gübre, tohum, ilaç, elektrik gibi bir çok girdi dövize gebe ve dolayısıyla dünya ekonomisinden doğrudan etkilenmekte. Bizim gibi dışa bağımlılığı gittikçe artan ülkelerde, dışa bağımlı ürünlerin kullanımına ayrıca özen göstermek gerekmez mi?

PEKİ BUNU NASIL YAPACAĞIZ?

Gübreden başlayalım mesela; bugün çiftçilerimizin çoğu geleneksel bildikleri ya da eşine dostuna, komşusuna sorduğunda aldığı cevaba göre gübre, tohum, ilaç tüketiyor. Oysa olması gereken nedir?

TOPRAK ANALİZİ

Toprak ve diğer ihtiyaç analizleri (yaprak analizi gibi) yaptırdıktan sonra bitkinin yıl boyunca ihtiyaç duyduğu besin elementlerini tam olarak karşılamak mümkün. Üstelik bunun için yapılacak maliyet, gübrenin daha ekonomik kullanılmasından elde edilecek kazançtan fazla olmaz. Toprak analizi ile kullanılacak gübre miktarları azalırken, beraberinde toprak tuzluluğu, asitliği gibi birçok diğer değerleri de öğrenerek toprağımızı tanımış oluruz. Doğru bir gübreleme ve sulama programı uygulayarak daha az gübre, daha az sulama ile topraklarımızın çölleşmesini de yavaşlatmış, belki de durdurmuş ve tekrar verimli hale getirme fırsatlarımız doğacaktır.

YENİ NESİL GÜBRE AgroRun

Kullandığınız diğer ürünlerden %50 tasarruf ettirir.
Kaybettiğiniz verimi size geri kazandırır.
Toprağınızın kilidini açar.
Bitkinin strese girmesini önler.
Besin noksanlıklarının giderilmesini sağlar.
Bitkinin düzenini ve hızını arttırır.
Bitkinin besin değerinin hızlı bir şekilde artmasını sağlar
Değişken hava şartlarından kaynaklı yanma dolu hasarlarından oluşan yaralanmaları büyük ölçüde tedavi eder.
Bitki hormonlarını destekler.

Aşırı gübreleme, aşırı ilaçlama, aşırı sulama topraklarımızı öldürüyor. Toprakta binlerce canlı yaşıyor, attığınız gübre doğrudan bitkiye girmiyor, mikroorganizma denilen küçük canlılar bu gübreleri parçaladıktan sonra bitki tarafından alınabiliyor. Toprağı yanlış uygulamalarla öldürmeyelim. Bu bitkiden ürünü çıkartanın toprak olduğunu unutmayalım. Bu toprak verimli olmazsa tarım olmaz.

Peki bu konuda ne yapmalıyız?

  • Tohum, ilaç, elektrik, su gibi diğer girdileri de aynı şekilde kullanılırsak,
  • Geleneksel bilgileri, eşin-dostun önerilerini bir kenara bırakıp biraz bilimden yana tercih kullanılırsa, yani önce ihtiyacı belirlemek için uzmanlardan destek alırsak,
  • Özetle, gübre konusunda detaylıca anlatıldığı üzere diğer girdilerde, verimliliği ve kalitesini bildiğimiz tohumu önerildiği şekilde uygun toprak tavında, uygun zamanda ve miktarda yaparsak,
  • Kış uygulamalarını doğru yaparsak,
  • Hastalık ve zararlıların üretim alanlarımızda yuvalanmasına olanak vermeyecek şekilde tarlamızı, bahçemizi temiz tutarsak, koruyucu destek ürünler kullanırsak,
  • Biyolojik mücadele ve kültürel mücadeleye önem verirsek ve yine uzmanın önerileriyle mümkün olduğunca az (yani ekonomik zarar eşiğine ulaşıldığında mecbur kalındığı noktada ) kimyasal bitki koruma ürünü (ilaç) kullanırsak ve diğer tüm girdileri de bu titizlikle kullanırsak emin olun maliyet ve giderlerinizin ne kadar düşmüş olacağına siz bile şaşıracaksınız.