Arpa’da TerraBora Etkisi

Arpa ve TerraBora

Arpa Toprak İsteği

Sıcaklığı 0 ºC nin altına düşmeyen ve 18 – 20 ºC’nin üzerine çıkmayan, nispi nemi % 70 – 80 olan yerler arpa için çok uygundur. Arpa için en uygun topraklar, organik maddece zengin, milli, havalanması ve nemliliği uygun, nötr reaksiyonlu (PH’ı 5 ile 8) topraklardır.

Arpa Hastalıkları

Arpa Yarı Açık Rastık Hastalığı

Bu hastalığa yakalanan bitkilerin başakları siyah renkte toz yığını şeklinde görülür. Hastalık etmeninin spor veya miselleri ile bulaşık tohumlar ilaçlamadan ekildiğinde, tohum çimlenirken üzerindeki spor ve misellerde gelişmeye başlayarak genç çimi enfekte ederler. Bu dönemdeki çevre koşullarının enfeksiyon oranı üzerinde önemli etkisi olmaktadır. Enfekte olmuş bitki büyümesini sürdürürken, bitki içindeki miselde gelişmesine devam eder ve başak teşekkül ederken tanelerin içini rastık misellerini doldurur. Daha sonra olgun sporlar oluşur ve taneyi çevreleyen zar parçalanarak sporlar etrafa dağılır ve sağlam bitki çiçeklerine bulaşırlar.

Arpa Sarı Cücelik Virüsü

Buğday sarı cücelik virüsü olarak da bilinir. Erken enfeksiyonda kayıplar büyük olur. Pek çok yaprak biti, virüsü persistent olarak taşır. Bu vektörler virüsü bir kez vücuduna aldığında, hayatı boyunca virüsü bünyesinde bulundurur ve yayılmasını sağlar. Tarladaki belirtileri kolaylıkla besin veya su noksanlığı ile karıştırılabilir. Belirtiler mevsimden mevsime değişir veya enfeksiyondan hemen sonra kaybolur. Bulaşık bitkilerdeki en dikkat çekici belirti, daha çok yaşlı yapraklarda görülen yeşil rengin kaybolmasıdır. Renksizleşme, enfeksiyondan 1-3 hafta sonra başlar. Hastalıktan dolayı ürün kaybı, %5-20’dir.

Arpa Kapalı Rastığı

Arpa bitkileri sarı olum dönemine geldiğinde hastalığa yakalanmış başaklar grimsi renkte görünmeye başlar. Hastalığa yakalanan bitkilerin başakçıkları üzerinde siyahımsı-gri, ince bir zar bulunur. Bulaşık daneler ilaçlanmadan ekildiğinde ve koşullar uygun olduğunda, tohum çimlenirken, üzerindeki sporlarda çimlenir ve çimlenen sporların miselleri genç arpa çimini enfekte ederler. Bundan sonra enfekte olmuş bitki ile beraber ve onun içinde büyümeye devam eden misel başağa ulaşır ve danelerin içini doldurur.

Arpa Kök ve Kök Boğazı Çürüklüğü

Buğday ve arpada kök ve kök boğazı yanıklığına neden olmaktadır. Kurak geçen uzun ilkbahar periyodundan sonraki yağışlarda şiddetli hastalık oluşturur. Bazı dönemlerde bitki gelişme döneminin ortasında bitkiler ve kardeşlerinde veya fide döneminde sararma ve ölüm meydana gelir. Hastalıklı bitkilerin başakları bükülür ve bazı başaklarda tane oluşmaz.

Arpa Zararlıları

Kımıl

Kışı dağlarda geven, kirpi otu, çam gibi bitkiler altında geçirdikten sonra ilkbaharda hava sıcaklığı 20 derece olduğunda henüz kardeşlenme döneminde olan buğdayı kök boğazı üstünden emerek kurtboğazı zararına neden olur. Kımıl erginleri daha sonra buğdayın başaklanma döneminde başak sapını emerek bitkinin tane bağlamasına engel olur ve bu zarara ‘akbaşak’ adı verilir.

Ekin Kamburböceği

Tanımı, Yaşayışı, Zararı ve Mücadele Yöntemleri: Zabrus larvaları baş ve göğüs kısmı kahverengi olup yılda bir döl verirler. Genç larvalar sonbaharda ekin yapraklarını, olgun larvalar ilkbaharda yaprak ve sürgünleri toprak içine çekerek, erginler ise hasada yakın başak tanelerini kemirerek zararlı olurlar. Zararlının kültürel mücadelesinde ekim nöbeti ve nadas uygulanmalıdır.

Arpada Terrabora Etkisi

• Kök ve kök boğazı, Virüs ve Rastık Hastalıkları gibi verimi ve ürün kalitesini büyük ölçüde düşüren hastalıkları önler. Hastalık bitkilerde başladıysa eğer durdurur ve diğer sağlıklı bitkilere bulaşmasını engeller. Düzenli kullanımda ise hastalık riskini ortadan kaldırır.

• TerraBora su ile birleştiğinde; eşsiz miktarda orto silisilik (H4SiO4) ve monosilisilik asit (Si(OH)4) üretir. Silisilik asit grupları bitkinin sağlıklı gelişimini destekler, bitkinin daha rahat bir şekilde gelişmesini sağlar ve arpa başağında kardeşlenmeyi artırır. Bu durum hasattan alınan tonajda ise ciddi verimi doğrudan destekler.

• TerraBora içeriğindeki silisyumun, pektin ve kalsiyum iyonları ile birleşerek silika-selüloz tabakası oluşturması bu yara ve siğillerin kapanmasını sağlar. Kapanan yara ve siğillerde zararlı bakterilerin yaşam döngüsü sonlanır.

• Bitki hastalıkları tarımsal üretime sekte vuran en önemli etkenlerden biridir. Bunun sonucu olarak ürün verimi ve kalitesinde gözle görülür bir azalma olur.

TerraBora içeriğindeki geniş spektrumla harmanlanmış mineraller ve amorf silika;

• Hastalıklara karşı bitkinin hücre duvarının yapısına katılarak koruyucu bir bariyer oluşturur, bu özelliği sayesinde bitkide ürün veriminde ve kalitesinde ki kayıpları engeller.

• Birçok bitki türünde büyüme ve üremeye doğrudan etkidir.

• Bitkiyi çevresel etkenlerin risklerine karşı korur.

• Kutikülanın yapısına katılarak yaprak için gerekli olan K, P, Ca gibi besin elementlerinin hücre içine alınmasını kolaylaştırır.

• İletim demetlerinin yapısına katılarak yaprak için gerekli elementlerin daha düzenli taşınmasını sağlar.

• Topraktaki ağır metallerin toksik etkisini hafifletir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir