Queensland Üniversitesi öncülüğündeki araştırmaya göre, böcek zararlılarının biyolojik kontrolü – ‘doğal düşmanların’ zararlıları uzak tuttuğu yerde – Asya ve Pasifik’teki çiftçileri milyarlarca dolar tasarruf ettiriyor.
UQ Biyolojik Bilimler Okulu’ndan Dr Kris Wyckhuys, biyolojik kontrolün, bir zararlı böceğin doğal yaşam alanından egzotik bir doğal düşmanın dikkatlice salınmasını içerdiğini söyledi.
Dr Wyckhuys, “Bilim adamları, en etkili ve ekolojik rahatsızlık yaratma olasılığı en düşük olan birlikte evrimleşmiş faydalı böcekleri titizlikle seçiyorlar” dedi.
“Biyolojik mücadele uygulamalarının, Asya-Pasifik bölgesindeki gıda, yem ve lifli mahsullerdeki 43 böcek zararlısını bir yüzyıl boyunca nasıl etkili bir şekilde yönettiğini inceledik.”
Ekip, biyolojik kontrolün muz, ekmek ağacı meyvesi ve hindistancevizi gibi çok sayıda önemli gıda ürününde istilacı zararlı tehditleri düzenlemeye yardımcı olduğunu buldu.
Dr Wyckhuys, “Çalışmamız, bu tekniklerin Asya’daki çiftçileri yılda yaklaşık 20,1 milyar ila 26,8 milyar ABD Doları (14,6-19,5 milyar ABD Doları) arasında kurtardığını gösteriyor” dedi.
“Bu, özellikle tarım sektöründeki diğer yeniliklerle karşılaştırıldığında olağanüstü miktarda para ve fayda.
“İyi bir karşılaştırma noktası, 1960’ların sonlarında Asya’da yerel pirinç üretimini üçe katlayan Yeşil Devrimdir, ancak aynı zamanda kimyasal gübre, tarım kimyasalları ve daha yeni yetiştirme yöntemlerinde bir artış gördü.
“Yeşil Devrim etkilerinin büyük bir kısmı, Asya’da yılda 4.8 milyar $ (4.3 milyar $) üreten çift verimli pirinç çeşitlerine atfedilebilir.”
UQ’nun Doçenti Michael Furlong, biyolojik kontrolün başarısının tanınmasının küresel olarak daha fazla alım ve daha dayanıklı, müreffeh çiftçiliğe yol açabileceğini söyledi.
Furlong, “Biyolojik kontrol, dünyanın en fakir çiftçilerinden bazıları için büyük fırsatlar sunuyor” dedi.
“Marjinal, yetersiz donanıma sahip, pirinç olmayan ortamlarda bile kırsal büyümeyi ve refahı teşvik etti.
“Harika bir örnek, tüm ulusların ekonomik refahını ve gıda güvenliğini tehlikeye atan hindistancevizi puludur (Aspidiotus destroytor).
“Bu hindistancevizi ölçeği, Yirminci Yüzyılın başında Fiji’deki hindistan cevizi, muz ve mısır koçanı endüstrileri gibi mahsuller için ciddi bir sorun oluşturdu.
“1928’de, Trinidad’dan uğur böceği ve milimetre uzunluğundaki asalak eşek arıları tanıtıldı ve sonuçlar neredeyse anında alındı.
“Hindistan cevizi ölçeği, dokuz ay içinde tüm ana Fiji adalarında ekonomik bir sorun olmaktan çıktı ve 18 ay sonra, ölçek o kadar nadirdi ki bulmak zordu.
“Giderek daha iyi bilime sahip olan bu yenilikçi yaklaşımlar, dünyanın beslenmesine, çiftlikte biyoçeşitliliğin korunmasına ve çiftçilerin yaşam kalitesinin artmasına yardımcı oluyor.
“Bu araştırmanın, istilacı türleri hafifletme, ekolojik direnci yeniden sağlama ve küresel gıda sistemimizin üretimini sürdürülebilir şekilde artırma yönündeki gelecekteki çabalar için dersler sağladığını umuyoruz.”