Pamukta ekim alanları %40 daraldı

Pamuk Sektör Raporu’na göre, pamukta ekim alanları yüzde 40 oranında küçüldü.

UPK’nin 2020 yılı değerlendirmesi ve 2021 beklentilerini kapsayan Pamuk Sektör Raporu’na göre, pamukta ekim alanları yüzde 40 oranında küçüldü.

Bloomberg haber sitesinde İrfan Donat imzasıyla yayınlanan habere göre; Ulusal Pamuk Konseyi (UPK), 2020 yılı değerlendirmesi ve 2021 beklentilerini kapsayan Pamuk Sektör Raporu’nu yayınladı. 2020 sezonunda pamuk ekim alanlarının yüzde 40 azaldığı kaydedilen raporda; pamuk üretim alanlarının son 30 yılın en düşük değeri olan 353 bin hektara gerilediği belirtildi.

Söz konusu gerilemede, münavebe koşulu nedeniyle desteklemeden yararlanamayacak alanların devre dışı kalmasının da etkili olduğunun altı çizilirken; “Pamuk alanlarındaki bu daralmaya karşılık, ortalama tarla veriminin önceki yıla oranla yüzde 23 artması sonucunda rekoltedeki azalma yüzde 27 ile sınırlı kaldı. Geçen sezon yaklaşık değerlerle 1 milyon 600 bin ton kütlü pamuk üretildiği tahmin ediliyor” ifadesine yer verildi.

Terrabora ile gübre kullanımında tasarruf, verimde artış sağlayın.

Sektörün önümüzdeki döneme dair iklim değişikliği ve kuraklık riskleri ile üretim maliyetlerindeki kuvvetle muhtemel artışlardan kaynaklanan huzursuzlukları olduğu kaydedilen raporda, küresel salgın koşullarının pamuk tüketimine ve dolayısıyla pamuk fiyatlarına olumsuz yansımasından da endişe edildiğine dikkat çekiliyor.

TÜRKİYE PAMUK İTHALATINDA 4. SIRADA

Tekstil sanayinin pamuk hammaddesindeki dışa bağımlılığının yüksek oranlardaki varlığını sürdürdüğü ifade edilen raporda, “2020 yılında tekstil sanayimizin 1 milyon 514 bin ton pamuk ihtiyacının ancak yüzde 40 kadarını yerli üretimle karşılayabildik. İhtiyacın karşılanması için 962 bin ton pamuk ithal edildi ve bunun için 1,5 milyar doların üzerinde bir bedel ödendi. Daha da önemlisi, yerli üretimle bunun 2,5 katı kadar bir net katma değer yaratılmaktan mahrum kalındı” deniliyor.

Rapora göre Türkiye, dünya pamuk ithalatının yüzde 71’ini gerçekleştiren 5 büyük ithalatçı ülke arasında 4. sırada yer alıyor.

4 BAŞLIKTA 46 MADDE

Raporun, Türkiye Pamuk Üretiminin Sorunları ve Çözüm Önerileri başlığında yer alan pamuk üretiminin sorunları; yüksek üretim maliyeti, verim ve kalite kayıpları, desteklerin etkinleştirilmesi ve pazarlama ile sürdürülebilirlik ve farkındalığın geliştirilmesi olarak 4 başlıkta toplanıyor. UPK raporunda, söz konusu sorunların çözümü için 46 maddeden oluşan bir öneri listesine de yer veriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir