Çiftçinin patatesleri depolarda çürüyor. Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği verilerine göre depolarda 1 milyon 300 bin ton patates filizlendi ve çürümeye mahkum ediliyor.
Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ökkeş Yıldırım patates üreticilerinin çok zor durumda kaldığını söyleyerek, “çiftçimizin durumu şu an çok vahim. Depolarda patatesler çürüyor. Özellikle köylerdeki küçük depolarda çürümeye başladı” diye konuştu.
Maliyetler yüksek satış fiyatları düşük
Patatesin kilosunu yaklaşık 1 TL’ye mal ettiğini söyleyen Ökkeş Yıldırım, “Patates üretim olarak maliyeti çok yüksek bir ürün. Maliyet konusunda şampiyon bile diyebiliriz. Keşke ‘pozitif’ olarak şampiyon deseydik.
Terrabora Organik Gübre ile Gübre kullanımında tasarruf, Verimde artış sağlayın.
Çiftçi 1 TL’ye mal ettiği patatesi 30 kuruş, 40 kuruş gibi bir rakama satıyor. Aradaki makas çok yüksek. Artık çiftçi maliyeti çıkarmaktan vazgeçti, patatesleri zararına satıp hayvan yemleri veya farklı alanlarda kullanılması için satmak istiyor. Çünkü biz bu depolardaki çürümüş patatesleri çöpe atmak için bile ciddi paralar ödeyeceğiz.” açıklamalarında bulundu.
Ökkeş Yıldırım “Çiftçi depolardaki patatesten vazgeçti, borçlarını ödeme peşinde.. Gelecek yıl üretimi için planlama dahi yapamıyorlar çünkü önlerini göremiyorlar. Çiftçinin parası kalmadı, bu noktada ya kredi desteği ya da kredi borçlarını öteleme desteği verilmesi gerekiyor” dedi.
Depolardaki patatesin %20-30’u yenecek durumda
Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar pandemiden kaynaklı patateste arz talep dengesinin bozulduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: “çiftçimiz çok zor durumda. Şu an depolarda kalan patatesler filizlenmiş vaziyette. Depolardaki patatesin yüzde 20-30’u yenecek vaziyette. Devletimiz çiftçilere destek veriyor. Hem teşvik hem kredi desteği veriliyor. Ancak patates üreticisine destekler arttırılmalı. Patateslerin depolarda kalmasının en büyük sebebi tüketimin azalması. Restoranlar kapalı, turizm kapalı, oteller sınırlı sayıda konaklama imkanı veriyor. Hal böyle olunca patates üreticilerinin elinde tonlarca patates kaldı. Biz umuyoruz ki bu konuda hükümetimiz bize destek verecek. Bu alanda desteğin acilen gelmesini bekliyoruz.”
Terrabora Organik Gübre ile Gübre kullanımında tasarruf, Verimde artış sağlayın.
- Terrabora Organik Gübre Nedir?
- TerraBora Uygulama Videoları
- Terrabora Sertifikaları ve Tescil Belgeleri
- Terrabora’nın Sergilendiği Fuarlar
- TerraBora Kullanım Alanları
- TerraBora’nın Etkileri
- TerraBora ve Organik Tarım
- TerraBora’nın İçeriği