Oturma odanızdaki o sukulentlerin gücünü küçümsemeyin. Londralı bahçe tasarımcıları Caro Langton ve Rose, “İç mekan bitkileriyle yaşamanın memnuniyetinin bir kısmının mütevazı gereksinimlerinden kaynaklandığına ve zorlu tropik bitkilerle dolu bir kış bahçesinde olduğu kadar mütevazı bir saksı kaktüsünde de zevk alınabileceğine inanıyoruz” diye yazıyor. Ray, House of Plants: Living with Succulents, Air Plants ve Cacti adlı yeni kitaplarında ”İç mekan yeşillikleriniz sizi muhtemelen en az hazır olduğunuzda bulacaktır: hediye olarak verilir veya yerel bir pazarda dolaşırken belki de dikkatinizi çalar” diye yazıyorlar. İster yeşim bitkisi hediye edilmiş olun, ister mağazadan bir echeveria almış olun, sukulentlere nasıl bakılacağını öğrenmek önemlidir. Bitkilerinizi nasıl sağlıklı ve mutlu tutacağınızı öğrenmek için okumaya devam edin.
Sukulentinizin Yeterli Işık Aldığından Emin Olun
Sukulentler ışığı sever ve etli türüne bağlı olarak günde yaklaşık altı saat güneşe ihtiyaç duyar. Yeni ekilen sukulentler doğrudan güneş ışığı altında yanabilir, bu nedenle onları yavaş yavaş tam güneş ışığına maruz bırakmanız veya şeffaf bir perde ile gölge sağlamanız gerekebilir.
Sukulentleri Sık Sık Döndürün
Sukulent doğrudan güneşi sever, ancak sizinki her gün aynı noktada oturuyorsa, muhtemelen yalnızca bir taraf yeterince ışık alıyor demektir. Langton ve Ray fabrikayı sık sık değiştirmeyi öneriyor. Sukulentler güneşe doğru eğilir, bu yüzden onları döndürmek dik durmalarına yardımcı olur. (Eğilmek, daha güneşli bir yerde olmaları gerektiğinin bir işareti de olabilir.)
Mevsimlere Göre Su Verin
Tıpkı bizim gibi, sukulentlerde büyüme dönemindeyken daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. İlkbahar ve yaz aylarında bitkiler gelişir ve sonbahar ve kış aylarında dinlendiklerinden çok daha fazla su içerler. Langton ve Ray, toprağın bir parmakla test edilmesini tavsiye ediyor – üstteki 1,25 inç kuruduğunda, sulama kabınızı kapın. Fazla sulama, sukulentleri öldürebilir, bu nedenle sulamalar arasında toprağın kurumasına izin verdiğinizden emin olun.
Toprağı Doğrudan Sulayın
Sukulenti suladığınızda, su drenaj deliklerinden çıkana kadar toprağı ıslatın. (Kabınızda drenaj delikleri yoksa daha az su kullanın.) Sukulentlerinizi sulamak için sprey şişesi kullanmayın; buğulanma, kırılgan köklere ve küflü yapraklara neden olabilir. Ayrıca tencereleri bir su kabına koyabilir ve suyun drenaj deliğinden emilmesini sağlayabilirsiniz. Toprağın üst kısmı nemli olduğunda tavadan çıkarın.
Sukulentleri Temiz Tutun
Langton ve Ray, “Kaçınılmaz olarak, iç mekan bitkileriniz yüzeylerinde yavaş yavaş toz toplayacak ve bu da büyümelerini engelleyecektir,” diye yazıyor Langton ve Ray. Yaprakları ve dikenleri nemli bir bezle nazikçe silin (ulaşılması zor noktalara ulaşmak için yumuşak bir fırça kullanın).
Drenajlı Kap Seçin
Sukulentler suyla tıkanmış toprakta oturmayı sevmez, bu nedenle çürümeyi önlemek için drenaj önemlidir. Fazla suyun kaçmasına izin vermek için kabınızda bir drenaj deliği olmalıdır. Pişmiş toprak kaplar yeni başlayanlar için idealdir.
Doğru Toprak Seçimi
Sukulentler akan toprağa ihtiyaç duyar, bu nedenle düzenli saksı toprağı – veya bahçenizdeki kir – işe yaramaz. Kaktüs toprağını seçin veya saksı toprağını kum, süngertaşı veya perlit ile karıştırın. Etli kökler çok kırılgandır, bu nedenle saksı değiştirirken nazik olun.
Böceklerden Kurtulun
Haşereler, iç mekan sukulentleri için bir sorun olmamalıdır, ancak bazen böceklerle uğraşmanız gerekebilir. Gnatlar, çok ıslak ve uygun drenajı olmayan toprağa ekilen sukulentleri çeker. Yumurta ve larvalardan kurtulmak için toprağa yüzde 70 izopropil alkol püskürtün. Mealybugs, sukulent (etli bitki) sahiplerin uğraşması gereken başka bir haşere. Aşırı sulama ve aşırı gübreleme, et böceklerinin ortak nedenleridir. Enfekte bitkileri diğer sukulentlerden uzaklaştırın ve yüzde 70 izopropil alkol püskürtün.