Organik Tarımın Tanımı
Organik tarım, böcek ilacı, gübre, genetiği değiştirilmiş organizmalar, antibiyotikler ve büyüme hormonları kullanmamayı seçmekten çok daha fazlasını içeren bir mahsul ve hayvancılık üretim yöntemidir.
Organik üretim, toprak organizmaları, bitkiler, hayvanlar ve insanlar dahil olmak üzere, tarımsal ekosistemdeki çeşitli toplulukların üretkenliğini ve uygunluğunu optimize etmek için tasarlanmış bütünsel bir sistemdir. Organik üretimin temel amacı, sürdürülebilir ve çevre ile uyumlu işletmeler geliştirmektir.
Türkiye Organik Standartlarından organik tarımsal üretimin genel ilkeleri şunları içerir:
- Çevreyi koruyun, toprak bozulmasını ve erozyonu en aza indirin, kirliliği azaltın, biyolojik üretkenliği optimize edin ve sağlıklı bir sağlık durumunu teşvik edin
- Topraktaki biyolojik aktivite için koşulları optimize ederek uzun vadeli toprak verimliliğini korumak
- sistem içinde biyolojik çeşitliliği korumak
- İşletme içinde mümkün olan en geniş kapsamda malzemeleri ve kaynakları geri dönüştürmek
- Çiftlik hayvanlarının sağlığı geliştiren ve davranışsal ihtiyaçlarını karşılayan özenli bakım sağlamak
- Üretimin her aşamasında ürünlerin organik bütünlüğünü ve hayati niteliklerini korumak için organik ürünler hazırlamak, dikkatli işleme ve işleme yöntemlerini vurgulamak
- Yerel olarak organize edilmiş tarım sistemlerinde yenilenebilir kaynaklara güvenmek
Organik tarım, mahsul rotasyonlarının ve örtü mahsullerinin kullanımını teşvik eder ve dengeli ev sahibi / avcı ilişkilerini teşvik eder. Çiftlikte üretilen organik kalıntılar ve besinler toprağa geri kazandırılır. T
oprağın organik maddesini ve verimliliğini korumak için örtü bitkileri ve kompost gübresi kullanılır. Önleyici böcek ve hastalık kontrol yöntemleri, ürün rotasyonu, gelişmiş genetik ve dirençli çeşitler dahil olmak üzere uygulanmaktadır.
Entegre zararlı ve yabani ot yönetimi ve toprak koruma sistemleri, organik bir çiftlikte değerli araçlardır. Organik olarak onaylanmış pestisitler, organik standartların İzin Verilen Maddeler Listesi’nde yer alan “doğal” veya diğer haşere yönetimi ürünlerini içerir. İzin Verilen Maddeler Listesi, organik tarımda pestisit olarak kullanılmasına izin verilen maddeleri tanımlar.
Çiftlik hayvanlarına beslenen tüm tahıllar, yemler ve protein takviyeleri organik olarak yetiştirilmelidir.
Organik tarım standartları genel olarak genetik mühendisliği ve hayvan klonlama ürünlerini, sentetik böcek ilaçlarını, sentetik gübreleri, kanalizasyon çamurunu, sentetik ilaçları, sentetik gıda işleme yardımcılarını ve bileşenlerini ve iyonlaştırıcı radyasyonu yasaklamaktadır.
Yasaklanmış ürünler ve uygulamalar, sertifikalı organik ürünlerin hasat edilmesinden en az üç yıl önce sertifikalı organik çiftliklerde kullanılmamalıdır. Hayvancılık organik olarak yetiştirilmeli ve yüzde 100 organik yem içerikleriyle beslenmelidir.
Organik tarım pek çok zorluk barındırmaktadır. Bazı mahsullerin organik olarak büyümesi diğerlerinden daha zordur; ancak hemen hemen her meta organik olarak üretilebilir.