Sukulent Ekim ve Bakım Rehberi

sukulent bakım rehberi

Sukulentleri yaratıcı bir şekilde sergilemek, ev dekorasyonunda eğlenceli ve yeni bir trend haline geldi.

Mağazada gördüğünüz güzel sukulentleri veya bahçe merkezinde gördüğünüz modaya uygun sukulent vitrinini satın almak cazip gelebilir, ancak bu canlı bitkilere nasıl bakılacağını bilmek önemlidir.

Böyle bir yatırım yapmadan önce, yeni sukulentlerinize nasıl bakacağınızı öğrenmek faydalıdır.

Sukulentler ve Sulama Programı

Öncelikle, sukulentin ne anlama geldiğini anlamalısınız. Sukulentler, tipik olarak çöllerde yaşayan ve biraz suyun uzun bir yol katetmesinde mükemmel olan bitkilerdir.

Bir sukulenti ezecek olursanız, çok ıslak ve dağınık olurdu. Çöl habitatları nedeniyle, yeni sukulentlerinizi sulamak söz konusu olduğunda genellikle “az daha çoktur” ifadesini kullanmalısınız.

İlkbahar ve yaz aylarında sukulentlerinizi haftada en az bir kez sulamanız önerilir. Sonbahar ve kış aylarında, sulama programınızı ayda bir olarak tutmak isteyeceksiniz. Önerilenden daha sık sulama yaparsanız, bitki büyük olasılıkla suyla dolar ve çürümeye başlar.

Yeni başlayanlar için iyi bir kural, tekrar sulamadan önce bitkinin toprağının tamamen kurumasına izin vermektir.

Bitkinin alt kısımları çürümeye ve yumuşamaya başlarsa, bu çok fazla suladığınızın iyi bir işaretidir. Böyle bir durumda, bitkiyi henüz atmayın! Sadece bitkinin kurumasına izin verin ve bitkinin tam sağlık ve mutluluğa geri döndüğüne dair yavaş işaretler görmelisiniz.

Öte yandan, etli yaprakların büzüşmesi veya solması, yeterince su almadığının iyi bir işaretidir. Bu durumda bitkiye biraz su verin, ancak yavaşça. Özellikle drenaj delikleri olmayan cam teraryumlara ekildiklerinde paniğe kapılmayın ve bitkiye çok fazla nem vermeyin.

Yaşam alanı


Sukulentler için bir yaşam alanı oluştururken, özellikle fazla suyu tahliye etmede iyi olan toprağı seçtiğinizden emin olmak isteyeceksiniz. Bir kaba ekiyorsanız, drenajı sağlamak için ticari olarak hazırlanmış bir kaktüs toprağı karışımı satın almak en iyisidir. Dışarıda ekiyorsanız, sukulentinizi tepeye dikmek için küçük bir höyük oluşturmak veya suyun bitkilerden aktığından emin olmak için onları bir yamacın tepesine dikmek isteyeceksiniz.

Cam teraryum ekranları iç mekan sukurentler için yaygın olduğundan, açık bir teraryum seçmek isteyeceksiniz. Bu, sukulentlerin düşük nem tercihinden kaynaklanmaktadır. Sukulentler için kapalı bir teraryum seçmek, sulama arasında tamamen kurumasına veya yeterli hava akışına izin vermez.

teraryum sukulent bakım rehberi

Sıcaklık ve Işık İhtiyaçları

Tekrar etli bitkilerin doğal çöl habitatını düşündüğümüzde, bu eşsiz bitkiler düşük nem, sabah güneşi ve öğleden sonra gölgesinin tadını çıkarır. Sukulentlerin çoğu donma noktasının altındaki sıcaklıklarda iyi sonuç vermez.

Ayrıca, onları doğrudan öğleden sonra güneş ışığına maruz bırakmaktan da kaçınmak isteyeceksiniz, ki bu genellikle çok fazla kurumalarını önlemek için günün en sert ve en sıcak kısmıdır. Bu, özellikle saksıya konulacak ve iç mekanda tutulacaksa önemlidir.

Bunları doğrudan çok fazla güneş ışığı alan bir pencereye yerleştirmek de ideal değildir, çünkü cam güneş ışınlarını artırabilir ve bitkiyi çok fazla ısıtabilir.

Bitkinin yeterince ışık alıp almadığından emin değilseniz büyümesine bakın. Uzarsa veya mevcut ışık yönünde uzamaya başlarsa, bu, onu daha parlak bir yere taşımanız gerekebileceğinin bir işaretidir.

Çok az ışığın bir başka işareti de bitkinin rengini kaybetmesi veya solmasıdır. Genellikle karanlık veya kapalı olan bir yerde yaşıyorsanız, mevcut ışığı desteklemeye yardımcı olmak için bitkilerin yanına yerleştirmek için bazı yetiştirme ışıklarına yatırım yapmak isteyebilirsiniz.

Bitkinin çok fazla ışık alacağından endişeleniyorsanız, bakmanız gereken işaretler şunlardır: yapraklarda yanık lekeler veya bitkinin yaprakları dışarıda ve sonunda kurumaya. Bu durumda, doğrudan güneş ışığı almamak, ancak yine de gün boyunca bol miktarda parlak ışık almak için hafifçe hareket ettirmek isteyebilirsiniz.

Sukulent Gübre İhtiyacı

sulu gübreyi geliştirmek için (özellikle saksılıysa!), ilkbahar ve yaz ayları olan büyüme mevsiminde her iki veya üçüncü sulamada seyreltilmiş sıvı gübre uygulamak isteyeceksiniz.

Standart sıvı bitki gübresi işe yarar, dengeli miktarda azot, fosfor ve potas (20-20-20) içerdiğinden emin olun. Seyreltme için, sukulentleriniz için önerilen gübre miktarının yarısını kullanmak dışında, şişedeki talimatları takip etmek isteyeceksiniz.

Teraryum gibi küçük bir yaşam alanını paylaşan birçok sukulent varsa gübre önemlidir.

Sukulent Ekimi

Etliğiniz ideal koşullara sahipse, kendi kendine çoğaldığını görebilirsiniz. Çoğu sukulentin çoğaltılması özellikle kolaydır. Tipik olarak, bitkiye bağlandığı yerden bütün bir parçayı çekip, iyi drene edilmiş toprağın üzerine koyabilirsiniz ve birkaç hafta içinde kök bulursunuz. Hatta bazıları topraksız kök bile yetiştirebilir!

Noel kaktüsü buna iyi bir örnektir ve bulunması kolay bir bitkidir. Kaktüsün bir parçası bitkiden düşerse, hiçbir özel bakım gerektirmeden tek parçadan tamamen yeni bir bitki yetiştirecektir.

Peyzaj İçin Sukulent Kullanmanın Faydaları

Su koruma taktikleri daha yaygın hale geldiğinden, sukulentleri peyzajın bir yolu olarak düşünmek sadece çevre için değil, muhtemelen su faturanız için de faydalıdır.

Sukulentlerle peyzaj düzenlemenin bir başka yararı da ateşe dayanıklı özellikleridir. Orman yangına eğilimli bir bölgede yaşıyorsanız, yangının yayılmasını yavaşlatmaya yardımcı olmak için sukulentleri koruyucu bir çevre olarak kullanabilirsiniz.

Çok çeşitli sukulent olduğu için, bazıları çiçek açsa bile, özellikle kuru alanlarda güzel bir bahçe oluşturmak imkansız değildir!

Sonuç Olarak

Her yeni hobide olduğu gibi, biraz öğrenme eğrisi vardır ve başlangıçta bir miktar bitki ölümü beklenebilir.

Güzel görüntüler korumaya ve yaratmaya devam ettiğinizde, evinizin ve çevrenizin hangi bölgelerinin sukulentler için misafirperver olduğunu ve bunlara en iyi nasıl bakılacağını öğreneceksiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir